top of page

Ζήστε μοναδικές εμπειρίες δίπλα στη Φύση

Επιλέξτε να περάσετε τις ημέρες της διαμονής σας κάνοντας πεζοπορία, σκί, τρέξιμο στο δάσος ή αναρρίχηση. Απολαύστε τα μοναδικά στη Ελλάδα ιαματικά λουτρά μόλις λίγα λεπτά έξω από το χωριό μας. Επισκευθείτε κάποιο από τα όμορφα Μοναστήρια της περιοχής μας.

pozarguest_thermal_baths.png

Η ιστορία μας

Το Λουτράκι είναι χτισμένο στους πρόποδες του όρους ΒΟΡΑΣ (Καϊμακτσαλαν). Είναι ένα τουριστικό χωριό με μεγάλη επισκεψιμότητα. Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων. Λέγεται ο,τι η Αλμωπία παλαιότερα λίμνη και το χωριό μας ήταν ένα παραλίμνιο χωριό. Το 1808 το Πόζαρ ήταν ένα οργανωμένο χωριό με φορολογικές υποχρεώσεις προς τον Τούρκο κατακτητή. Οι πρώτοι κάτοικοι κατοικούσαν στο Άνω Λουτράκι για να προστατευτούν από τους κατακτητές (Τούρκους, Βούλγαρους). Το Άνω Λουτράκι κάηκε πολλές φορές από τους κατακτητές, για αυτό ονομάστηκε Πόζαρ. Συνεπώς Πο+Ζαρ= Κάρβουνο. Τον 19ο αιώνα έγινε μετεγκατάσταση των Ποζαριτών στο νέο χωριό Λουτράκι.

pozarguesthouse_5_croped.jpg

Ιαματικά Λουτρά

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στο βάθος γέννησης των μαγμάτων εκτιμούνται στα 60-70 χιλιόμετρα και η ηφαιστιακή δράση της περιοχής ευνόησαν την ανάβλυση θερμών πηγών. Θερμές πηγές Λουτρακίου βρίσκονται στην χαράδρα του ρέματος Νικολάου κοντά στον εγκαταλελειμμένο  οικισμό Άνω Λουτρακίου, αναβλύζουν σε υψόμετρο 360 με 390 μέτρα στην κοίτη του θερμοπόταμου.

 

Η θερμοκρασία του ανερχόμενου νερού και η σύσταση των πετρωμάτων καθορίζει τα συστατικά των θερμών πηγών.

 

Ευρήματα μαρτυρούν την χρήση των Λουτρών τόσο στην εποχή του Μ.Αλεξάνδρου όσο στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια. Ακόμα και σήμερα σώζονται τα δύο βυζαντινά χαμάμ.

Anchor 1
pozarguesthouse_1.jpg

Ορεινές διαδρομές και πεζοπορία

Σπήλαια: Στην περιοχή των Λουτρών βρέθηκε σύμπλεγμα σπηλαίων με άφθονα ευρήματα προϊστορικών χρόνων η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως σπηλαιοπάρκο, το πρώτο του είδους στην Ελλάδα.

Καλή πεδιάδα: Στην περιοχή Λουτρακίου υπάρχει η Καλή Πεδιάδα στην οποία βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενεργός τυρφώνας της χώρας με μεγάλη ποικιλία σπανίων φυτών και ζώων που συντηρούν πολλά είδη ορνιθοπανίδας και αρπακτικών.

Καταρράκτης Κουνουπίτσα: Υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο ξεκινάει από την Λουτρόπολη, ανεβαίνει στο Άνω Λουτράκι και καταλήγει στον καταρράκτη 20 μέτρων "Κουνουπίτσα".

Γαλανά νερά: Βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι μία καταπράσινη Όαση. Το νερό βγαίνει ανάμεσα από δύο μεγάλα υψώματα βράχων. Στα γαλανά νερά υπάρχει το αγίασμα του Αγίου Νικολάου.

Anchor 2

Συνοδός Βουνού: Δήμος Νίτσης
Ειδικός Δασικής Προστασίας
Tηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 6970 951339

pozarguesthouse_3.png

Χιονοδρομικό Κέντρο και Σκι

Το όρος ΒΟΡΑΣ ή Καϊμάκτσαλαν είναι το τρίτο μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας, βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από το Λουτράκι Αριδαίας και λειτουργεί από αρχές Νοεμβρίου έως αρχές Μαΐου και έχει μεγάλη διάρκεια χιονόπτωσης. Στην υψηλότερη περιοχή υπάρχει το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία με ύψος 2524 μ. και είναι μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' παγκοσμίου πολέμου.

Anchor 3
pozarguesthouse_15.jpg

Θρησκευτικός Τουρισμός

Ιερά μονή Αρχαγγέλου Μηχαήλ
στον Αρχάγγελο Αριδαίας

Στα βόρεια του νομού Πέλλας, 40 χλμ. από την Αριδαία και σε πολύ μικρή απόσταση από τα σύνορα με τα Σκόπια, βρίσκεται η Iερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ που έδωσε το όνομά της και στο κοντινό χωριό Αρχάγγελος (3 χλμ). Θρονιάζεται σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον του όρους Πάικου στα 800 μ. υψόμετρο, περιτριγυρισμένη από δάση με οξιές, δρυς και χιλιάδες κερασιές. Έχει θέα μαγευτική, ενώ και η διαδρομή μέχρι εκεί είναι μοναδική.

 

Ιερός Ναός Αγ. Ιωάννη στο Άνω Λουτράκι

Τρία χλμ περίπου από την τ.κ Λουτρακίου και την Λουτρόπολη-Πέλλας, βρίσκεται στο ακατοίκητο πλέον Άνω Λουτράκι η εκκλησία του Ιωάννου του Προδρόμου με πλούσιες τοιχογραφίες.

Είναι χτισμένη στο βουνό ‘’Ίσια Πεύκα’’ και σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων. Η επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο της εκκλησίας μας πληροφορεί ότι κτίσθηκε τον Μάϊο του 1928 με δαπάνες των Χριστιανών κατοίκων της περιοχής. Στον άνετο αύλειο χώρο του, κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, ενώ συνήθως Κυριακές και αργίες συγκεντρώνεται αρκετός κόσμος όπου απολαμβάνει το όμορφο φυσικό περιβάλλον, ενώ υπάρχουν και εγκαταστάσεις (υπόστεγο, παγκάκια και κρύο νερό) όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν παράλληλα και το μεσημεριανό τους φαγητό.

 

Ιερά μονή Αγ.Τριάδος στην Έδεσσα

Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας χρονολογείται στα 1865 και βρίσκεται στον κάμπο της Έδεσσας στην περιοχή Λόγγος, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Έδεσσας και μόλις τρία χιλιόμετρα από την πόλη. Η μονή αποτελείται από το μεγάλο Καθολικό, τα κελιά των μοναζουσών και τους βοηθητικούς χώρους, ενώ υπάρχει και γηροκομείο. Ο ναός, που είναι τρίκλιτη βασιλική, έχει τρεις εντυπωσιακούς τρούλους, ο αριθμός των οποίων συμβολίζει την Αγία Τριάδα.

Anchor 4
bottom of page